De tre typene stomi: colostomi, ileostomi og urostomi

Stomi kan være et komplekst og følsomt tema for mange. Men det behøver det ikke å være. Jo mer du vet om stomi, jo mer håndgripelig blir det, og jo lettere er det å snakke om.

Nedenfor har vi samle tnyttig informasjon om stomi generelt og om de tre overordnede stomitypene: colostomi, ileostomi og urostomi. Les mer nedenfor og bli bedre kjent med disse stomitypene.

Hva er en stomi?

En stomi er en kunstig åpning inn til kroppens indre organer, som konstrueres via en operasjon. Stomien kan ses som en forlengelse av tarmen. Den er plassert på magen og laget gjennom bukveggen. Stomien brukes som en alternativ måte å kvitte seg med enten avføring eller urin. Rundt stomien settes vanligvis en stomipose som samler opp det som kommer ut av stomien. Stomiposen tømmes jevnlig hver dag, avhengig av hvor mye avføring eller urin som samles i posen.

Hvorfor er en stomi nødvendig?

En stomi er vanligvis nødvendig hvis man har problemer med eller ikke kan tømme blæren eller tarmen på naturlig vis. Det finnes en rekke årsaker og problematikker som kan ligge til grunn for at man ikke kan tømme tarmen eller blæren.

Typiske årsaker er blant annet kreft i tarmen (tynntarm, tykktarm eller endetarm), kreft i blæren, medfødte misdannelser, skader på urinveier eller tarm, betennelsestilstander og sykdommer som påvirker nervene.

De tre stomitypene

Overordnet finnes det tre typer stomier man kan få anlagt. To av dem involverer avløp for avføring og den siste et avløp for urin. Vi har samlet generell informasjon om de tre stomitypene som du kan lese mer om nedenfor.

Colostomi
En colostomi involverer tykktarmen som føres ut gjennom magen. De vanligste årsakene til å få en colostomi er endetarms- eller tykktarmskreft. Medfødte misdannelser, stråleskader, skader på tykktarm eller endetarm og fistler kan også ligge til grunn for en colostomi.

Colostomien anlegges vanligvis på venstre side av magen, men kan plasseres forskjellige steder på tykktarmen, avhengig av hvor den syke delen av tykktarmen er. En colostomi er oftest permanent, men kan også være midlertidig, hvor man vil forsøke å legge tarmen tilbake etter en stund.

Når en colostomi lages, fjernes vanligvis den syke delen av tarmen. Noen ganger fjernes endetarmen også. Stomien konstrueres ved at 1-2 cm av tykktarmen føres ut gjennom magen. Etter operasjonen er det normalt at avføringen er litt flytende og kan inneholde blod. Avføringen bør imidlertid stabilisere seg innen 1-4 uker.

Ileostomi
En ileostomi involverer tynntarmen som føres ut gjennom magen. Vanlige årsaker til at en ileostomi er nødvendig er inflammatoriske sykdommer i tarmene, for eksempel Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Kreft og familiær colonpolypose kan også være årsaker.

Ileostomien lages vanligvis på høyre side av magen, og stomien er ca. 2-4 cm lang. Den syke delen av tynntarmen fjernes under operasjonen, og det er ikke uvanlig at endetarmen også fjernes. En ileostomi er oftest permanent, men kan også være midlertidig, hvor man vil prøve å legge tarmen tilbake igjen.

Når stomien er anlagt, er avføringen vanligvis tynn eller halvfast. Det varierer hvor mye avføring som kommer ut gjennom stomien, men ofte er det mellom 0,5-1 liter.

Urostomi
En urostomi involverer urinveiene og er en alternativ måte å lede urinen fra nyrene og ut av kroppen. Den vanligste årsaken til urostomi er kreft i urinblæren. En urostomi kan imidlertid også bli nødvendig ved medfødte misdannelser og nerveskader som påvirker signalene mellom hjernen og blæren.

Urostomier inndeles i to kategorier: kontinent og inkontinent urostomi. Ved de kontinente urostomiene samles urinen i en slags blære som blir konstruert under huden. Denne blæren må tømmes via et kateter. Ved inkontinent urostomi renner urinen ut fra nyrene gjennom en åpning på magen, på samme vis som ved colo- og ileostomier. Urinen samles også i en urinpose her.

En urostomi plasseres ofte på høyre side av magen. Under operasjonen fjernes urinblæren vanligvis. Skal du ha en inkontinent stomi, isoleres et stykke av tynntarmen som føres ut gjennom bukveggen, og som urinlederne sys inn i. Er det snakk om en kontinent stomi isoleres et stykke tarm her også, som brukes til å konstruere blæren som skal ligge under huden. En urostomi er typisk 2-3 cm lang. Med en urostomi renner urinen fra nyrene ukontrollert døgnet rundt og samles enten i den konstruerte blæren eller i en stomipose.

Det er mange faktorer å holde styr på

Det er helt greit å føle seg litt overveldet av all informasjon om stomi, stomityper og stomioperasjoner. Heldigvis kan du søke råd og veiledning hos erfarne sykepleiere som har arbeidet med stomiområdet i mange år.

Sykepleierne som det refereres til, er en del av Coloplast Assistanse, som er et gratis tilbud blant annet for stomipasienter. Du kan ringe til sykepleierne alle hverdager fra kl. 09.00-16.00 eller sende dem en e-post døgnet rundt, og de vil svare deg så snart som mulig. Still alle dine spørsmål til dem og drøft dine tanker og bekymringer. De er her for å hjelpe deg godt på vei med stomi.